Vitaminele K sunt esentiale sanatatii

spinach, healthy, green-1427360.jpg

Vitamina K câștigă atenție deoarece are un efect mult mai mare asupra sănătății noastre decât se credea anterior. Nu este o singură substanță, ci o familie de nutrienți care joacă un rol critic în prevenirea bolilor, inclusiv osteoporoza și întărirea arterelor care duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

În mod tradițional, vitamina K a fost văzută ca fiind esențială pentru coagularea sănătoasă a sângelui – am putea sângera până la moarte dintr-o tăietură minoră fără ea. În acest sens, deficiența nu a fost privită ca o problemă pentru oamenii sănătoși, dar acest lucru este valabil doar pentru o singură formă a vitaminei: K1.

Vitamina K2 este o altă poveste. În natură, există în 10 subtipuri ale căror nume – MK-4 până la MK-13 – desemnează diferite structuri moleculare din familia K2. Toate funcțiile lor nu sunt încă pe deplin înțelese și nu există un necesar zilnic stabilit pentru vitamina K2, dar nevoia este clară.

De ce este esentiala vit. K2 ?

Cercetările au arătat că vitamina K2 are un efect esențial asupra modului în care corpul nostru utilizează calciul. Nivelurile mai mari de K2 se corelează cu depunerea calciului în oase, unde ajută la prevenirea osteoporozei, în timp ce nivelurile scăzute se corelează cu depozitele dăunătoare de calciu în artere. În Japonia, vitamina K2 este un tratament
aprobat pentru osteoporoză. S-a demonstrat că oprește scăderea densității minerale
osoase și, în unele cazuri, o inversează. Iată câteva aspecte ale cercetării:

În Țările de Jos, efectele vitaminelor K1 și K2 au fost examinate în rândul a 4.807 bărbați și femei sănătoase, care aveau vârsta de 55 de ani sau mai mult, la început. Dieta și sănătatea lor au fost monitorizate pe o perioada de până la 10 ani. Dieteticienii au calculat cantitățile de vitamine K1 și K2 din dietele participanților și au descoperit că cei care au consumat cel mai mult K2 au dezvoltat cel mai putin  boală coronariană și a fost cel mai puțin probabil să moară. Nu a existat o corelație similară cu vitamina K1.

Un studiu realizat pe 244 de femei în postmenopauză a comparat 
efectele administrării unui placebo sau a 180 mcg din forma MK-7 a vitaminei K2 (MenaQ7, o formă patentată), zilnic, timp de 3 ani. Scanările osoase au arătat că suplimentul MK-7 a redus semnificativ pierderile osoase legate de vârstă și a crescut rezistența oaselor.

Un alt studiu a analizat vitamina K din dietele a 16.057 femei care aveau vârste cuprinse între 49 și 70 de ani și nu aveau boli de inimă. Cercetătorii le-au monitorizat timp de 6–8 ani și au descoperit că cei care au consumat cea mai mare cantitate de vitamina K2 au dezvoltat cele mai puține boli de inimă; vitamina K1, cu toate acestea, nu a afectat inima.

Nivelurile scăzute de vitamina K2 se corelează, de asemenea, cu o incidență mai mare a diabetului. În plus, cercetările emergente găsesc o legătură între o cantitate adecvata de K2  și prevenirea cancerului, o funcție imunitară adecvată și o activitate sănătoasă a ficatului, rinichilor și a functiilor neurologice.

Alimente bogate in vitamina K

Vitamina K1 se găsește în legumele cu frunze verzi și se estimează că majoritatea oamenilor primesc suficient K1 din alimente. Dar nivelurile noastre de vitamina K2, este foarte probabil să scadă.

Cea mai bogată sursă de K2 este natto, un aliment fermentat din soia care nu este o parte obișnuită a unei diete occidentale. Alte surse includ alimente de origine animală, în special ficatul și carnea închisă la culoare cu pielita de pui și de rață, gălbenușurile de ou și brânzeturile pline de grăsime.  Alimentele de la animale hrănite cu iarbă, care transformă vitamina K1 din iarbă în vitamina K2, conțin mai mult K2 decât aceleași alimente de la animalele hrănite cu cereale. O dietă occidentală poate să nu furnizeze suficient K2, dar suplimentele pot reduce decalajul.

Sursa: Revista “Better Nutrition”

Please follow and like us:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *