Stiinta Intineririi

old woman, small child, portrait-6932047.jpg

Stiinta Intineririi

Undeva între vârsta adultă timpurie și vârsta mijlocie, un compus din celulele dumneavoastră numit nicotinamidă adenin dinucleotidă (NAD+) începe un declin treptat. NAD+ ajută la alimentarea a sute de procese metabolice și menține activ un grup de proteine numite sirtuine. Vrei ca acest grup de proteine să rămână activ, deoarece poate contribui la sănătatea generală și la longevitate.

Leonard Guarente, Ph.D., director al Centrului “Paul F. Glenn” pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii de la MIT,  șef și cofondator al “Elysium Health”, a descoperit rolul și importanța acestui grup de proteine.  Motiv pentru care Elysium a câștigat un premiu pentru inovatie. El spune că sirtuinele sunt „gardienii menținerii sănătății” în celule, motiv pentru care el și echipa “Elysium Health” au creat un supliment alimentar care are potentialul de a creste  nivelul NAD+, dupa cum arata unele cercetari.

In timp ce experții sunt capabili să facă unele generalizări despre felul in care îmbătrânim, aceasta este o experiență diferită pentru fiecare. „Oamenii sunt foarte diferiti în ceea ce privește rata de îmbătrânire și, nivelul pe care o persoană îl atinge până la vârsta de 50 de ani, o  alta persoana poate să nu-l atinga până la 60 de ani”,  spune Morgan Levine, Ph.D., profesor asistent de patologie la “Yale School of Medicine”.

Acesta este motivul pentru care mulți cercetători vorbesc și despre vârsta biologică, o măsurătoare care se concentrează pe valorile biologice care arată modul în care organele noastre îmbătrânesc de fapt. „Aproximativ 68% dintre oameni vor avea o vârstă biologică cuprinsa intr-un interval de cinci ani de la vârsta lor cronologică, dar putem găsi și persoane care sunt cu 10 ani mai în vârstă sau mai tinere decat varsta lor cronologica”, explică Morgan Levine.

Nu poți opri îmbătrânirea, desigur, dar alegerea stilului de viață face o mare diferență.  Cercetarea in acest domeniu se concentrează asupra a ceea ce se mai poate face in plus de stilul de viata pe care oamenii il au. „Oamenii doresc să joace un rol activ în menținerea sănătății lor”, spune dr. Guarente. El și echipa sa de la Elysium Health caută să dezvolte un test care să le permită oamenilor să afle și să-și monitorizeze nivelurile NAD+.

Ipoteza este că nivelurile NAD+ sunt o măsuratoare mai bună a îmbătrânirii decât vârsta cronologică. Teoretic, cunoașterea acestor niveluri NAD + i-ar ajuta pe oameni să facă schimbări profunde. „Îmbătrânirea mai lenta nu este o imitație a tinereții. A incerca să arăți mai bine în exterior nu va afecta ceea ce se întâmplă în interior”, spune dr. Rowe. De fapt, funcțiile interne sunt cele care contează pentru sănătatea și durata vieții noastre.

Please follow and like us:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *