Legumele crucifere combat si previn cancerul

broccoli, food, vegetable-3264243.jpg

Știința a demonstrat în mod repetat că alimentele neprocesate sunt un medicament extrem de eficient care pot activa mulți factori de transcripție la nivel celular si sunt importante pentru organismul uman. Broccoli și alte legume crucifere, de exemplu, s-au dovedit  a fi dintre cele mai valoroase alimente care promovează sănătatea, capabile să prevină o serie de probleme de sănătate.

Legumele crucifere, care include: broccoli, varza, gulia, varza de Bruxelles, conopida, nap și bok choy, pentru a numi doar câteva, conțin câțiva compuși vegetali care sunt importanți pentru o sănătate optimă, inclusiv compuși chimio protectori puternici.

Unul dintre cele mai cunoscute dintre acestea este sulforafanul, un sulf organic. Studiile au arătat că sulforafanul susține funcția și diviziunea celulară normală în timp ce provoacă apoptoză (moartea celulară programată) a celulelor cancerigene din: colon, ficat, prostată, sân și plamani (indus de tutun.) Doar trei porții de broccoli pe săptămână pot reduce cu mai mult de 60% riscul unui bărbat de a dezvolta cancerul de prostate.

Sulforafanul poate fi, de asemenea, util în tratamentul cancerului de sân. Când a fost testat pe șoareci și pe culturi de celule, s-a descoperit că sulforafanul țintește și ucide celulele stem canceroase, prevenind astfel formarea și răspândirea tumorilor.

Un alt fitochimic chimio protector important găsit în legumele crucifere este indol-3 carbinol (I3C), care în intestin este transformat în diindolilmetan (DIM). DIM, la rândul său, întărește funcția imunitară și, ca și sulforafanul, joacă un rol în prevenirea și tratamentul cancerului.

I3C are și alte beneficii pentru sănătate. Dintre diferiții indoli, I3C și metaboliții săi sunt antioxidanți puternici. Cercetările au arătat, de asemenea, că poate ajuta la echilibrarea hormonilor masculini și feminini, susținând astfel sănătatea reproductivă la ambele sexe.

Important, s-a demonstrat că DIM echilibrează 4-hidroxiestrona, un estrogen care poate avea efecte dăunătoare și joacă un rol în cancerele de reproducere. Într-un studio raportat de “Superfoods”, suplimentarea cu I3C în doze de 200 și 400 de miligrame pe zi timp de trei luni a inversat cancerul de col uterin în stadiu incipient la 8 din 17 femei.

I3C  inițiază o serie de reacții în organism care culminează cu eliminarea estrogenului. Cercetătorii au observat că metabolismul estrogenului are loc prin una dintre urmatoarele două căi:

Calea metabolică dăunătoare, 16 alfa-hidroxilare sau calea metabolică benefică, 2-hidroxilare. I3C ajută la reglarea ratei de creștere a celulelor și ajută la transformarea unei forme puternice și inflamatorii de estrogen într-o formă mai sigură, mai puțin agresivă.

Alte studii sugerează că I3C funcționează sinergic cu medicamentul anticancer tamoxifen pentru a îmbunătăți rezultatele. I3C susține, de asemenea, procesele de detoxifiere ale ficatului și ajută la vindecarea daunelor hepatice, sprijinind reproducerea celulelor normale și sănătoase.

Legumele crucifere sunt o parte importantă a dietei anticancer

Sulforafanul este unul dintre câțiva compuși cunoscuți sub numele de izotiocianați, care au capacitatea de a declanșa sute de modificări genetice, activând unele gene care luptă împotriva cancerului și dezactivând altele care alimentează tumorile.

După cum s-a menționat într-un alt studio: „Cercetarea sugerează că legumele crucifere nu sunt doar o sursă importantă de nutrienți, ci poate o cheie pentru eliminarea cancerului ca boală care pune viața în pericol”. Potrivit omului de știință: Olga Azarenko, care lucreaza la laboratoarele UC Santa Barbara si cerceteaza cum funcționează puterea de vindecare a acestor legume la nivel celular:

„Cancerul de sân, a doua cauză de deces prin cancer la femei, poate fi prevenit cu ajutorul  consumului de legume crucifere precum varza și rude apropiate ale verzei, cum ar fi broccoli și conopida. Aceste legume conțin compuși numiți izotiocianați despre care credem că sunt responsabili pentru actiunea de prevenire a cancerului.

Broccoli și, cu atât mai mult, germenii de broccoli – care conțin de obicei de la 20 la 50 de ori mai mulți compuși chimio-protectori decât broccoli matur – conțin cele mai mari cantități de izotiocianați. Alte legume care conțin izotiocianați includ: varza de Bruxelles, Conopidă, Varză, Voinicică, Nasturel, Hrean.

Alte beneficii pentru sănătate ale legumelor crucifere

Totuși, prevenirea cancerului nu este singurul beneficiu pentru sănătate pe care îl puteți obține din consumul mai multor legume crucifere. Nici pe departe!

Aceste legume oferă zeci de supernutrienți care susțin sănătatea optimă a întregului corp, inclusiv fibre, compușii anticancerigen: sulforafan și glucorafanină, compuși fenolici antiinflamatori și de neutralizare a radicalilor liberi și stimularea imunitatii prin DIM.

În afară de cancer, s-a demonstrat că aceștia și alți compuși găsiți în broccoli și alte legume crucifere ofera urmatoarele avantaje:

Reduc riscul de obezitate, Suprima inflamația;  Îmbunătățește diabetul de tip 2 prin reducerea producției de glucoză; Susține funcționarea sănătoasă a ficatului prin îmbunătățirea expresiei genelor din ficat. De asemenea, reduce riscul de boală hepatică grasă nealcoolică; Reduce riscul de osteoartrită; Îmbunătăteste tensiunea arteriala; Amelioreaza reactiile alergice și astmul bronsic, prin reducerea stresului oxidativ; Îmbunătățeste funcția rinichilor și prevene bolile renale prin normalizarea metilării ADN-ului; Detoxifica ADN-ul, suprimand, de asemenea, expresia genelor virale și a altor boli; Îmbunătățeste comunicarea verbală și reduce comportamentele repetitive la copiii cu autism; Inhiba Helicobacter pylori (H. pylori), bacteria despre care se crede că provoaca ulcerul gastric;  Ridica nivelul de testosterone; Inhiba excesul de grasime corporala; Ajuta la detoxifierea agenților cancerigeni; Protejează mușchii împotriva daunelor induse de effort; Protejeaza împotriva bolilor neurodegenerative, precum Parkinson și boala Alzheimer; Promovează o piele sănătoasă și frumoasă.

Cum să maximizezi beneficiile pentru sănătate ale legumei broccoli

Izotiocianatul sulforafan se formează atunci când tăiați sau mestecați broccoli, deoarece acesta combină precursorul său glucorafanina cu enzima mirozinaza. Odată înghițite, bacteriile intestinale ajută la eliberarea unei parte din sulforafanul din broccoli, astfel încât corpul tău să poată beneficia, dar este o operatiune dificilă, deoarece sulforafanul este atașat de o moleculă de zahăr cu o legătură de sulf.

Pentru ca sulforafanul să fie eliberat, o enzimă din broccoli descompune zahărul pentru a-l elibera. Cu toate acestea, sulforafanul poate fi inactivat cu ușurință de către o proteină care captează sulf.

Cercetătorii au descoperit că una dintre cele mai bune modalități de a maximiza sulforafanul pe care corpul dumneavoastră le poate folosi este să-l gatiti la aburi ușor timp de trei până la patru minute, până când devine dur și fraged. Aceasta aigura o temperature suficienta pentru a elimina proteina epitiospecifica, care se atașează de sulf și epuizează foarte mult cantitatea de sulforafan biodisponibil. Nu gatiti broccoli in oala cu aburi mai mult de cinci minute.

Dacă optați pentru fierbere, se fierbe broccoli în apă clocotită timp de cel mult 20 până la 30 de secunde, apoi se scufundă în apă rece pentru a opri procesul de fierbere. O altă opțiune este să consume germeni de broccoli.

Germeni proaspeți de broccoli sunt MULT mai puternici decât broccoli întregi, permițându-vă să consumati mult mai puțin în ceea ce privește cantitatea. Testele au arătat că germenii de broccoli, vechi de 3 zile conțin în mod constant de 10 până la 100 de ori cantitatea de glucorafanină – precursorul sulforafanului – găsită în broccoli matur.

Sulforafanul din broccoli și alte legume crucifere va fi potentat în continuare dacă este asociat cu un aliment care conține mirozinază. (Din nou, mirozinaza este enzima care transformă glucorafanina în sulforafan.) Alimentele bogate în mirozinază include: semințele de muștar, ridichile daikon, wasabi, rucola sau salata de varza, semintele de mustar fiind cele mai puternice.

Please follow and like us:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *