Cum sa scazi colesterolul fara medicamente

butter, knife, ingredient-4872620.jpg

Colesterolul este o componentă vitală a celulelor noastre, motiv pentru care corpul nostru produce tot ceea ce avem nevoie.

Pentru majoritatea oamenilor care urmează o dietă convențională, placa de colesterol se acumulează în interiorul arterelor coronariene care ne alimentează mușchiul inimii. Această acumulare de colesterol, împreună cu placa (depozite inflamatorii), poate duce la ateroscleroză, cunoscută și sub numele de întărirea sau îngustarea arterelor. Ateroscleroza crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boală arterială periferică (PAD). Acest proces pare să aibă loc de-a lungul deceniilor, ocupand încetul cu incetul  spațiul din interiorul arterelor, îngustând calea fluxului sanguin.

Restricționarea circulației sângelui la inimă poate duce la dureri în piept și presiune atunci când oamenii încearcă să facă efort. Dacă placa se rupe, se poate forma un cheag de sânge în interiorul arterelor. Această blocare bruscă a fluxului sanguin poate provoca un atac de cord, deteriorarea sau chiar compromiterea unei părți a inimii. 

Dovezile isorice ne arată că au existat cândva zone intinse ale lumii în care epidemia de boli coronariene părea să fie aproape inexistentă, cum ar fi China rurală și Africa sub-sahariană. Nu este o boala genetică: atunci când oamenii se mută din zone cu risc scăzut în zone cu risc ridicat, ratele lor de îmbolnăvire par să crească vertiginos, pe măsură ce adoptă dieta și obiceiurile de viață din noile lor localitati. Ratele extraordinar de scăzute ale bolilor de inimă din China rurală și Africa au fost atribuite nivelurilor foarte  scăzute ale colesterolului în rândul acestor populații. Deși dietele chinezesti și cele africane sunt foarte diferite, ambele sunt centrate pe alimente derivate din plante, cum ar fi cerealele și legumele. Mâncând atât de multe fibre și atât de puține grăsimi animale, nivelul lor total de colesterol a fost în medie sub 150 mg/dL, similar celor care consumă dietele contemporane strict pe bază de plante. 

Potrivit lui William C. Roberts, redactor-șef al Jurnalului American de Cardiologie, singurul factor de risc critic pentru acumularea plăcii aterosclerotice este colesterolul, în special colesterolul LDL crescut în sângele nostru. Pentru a reduce drastic nivelul colesterolului LDL, se pare că trebuie să reducem drastic aportul de grăsimi trans, care provin din alimente procesate și în mod natural din carne și lactate; grăsimi saturate, găsite în principal în produsele de origine animală și alimentele nedorite; și, jucând un rol mai mic, colesterolul alimentar, găsit exclusiv în alimentele de origine animală, în special ouă.

Observați modelul? Cei trei amplificatori ai colesterolului rău – factorul de risc cel mai important pentru ucigașul numărul unu – provin din consumul de alimente procesate și produse de origine animală. Acest lucru explică probabil de ce populațiile care trăiesc cu diete tradiționale care consist in mare masura in alimente vegetale neprocesate au rămas sanatosi in marea lor majoritate, si nu au dezvoltat boli de inima.  

Sursa: https://nutritionfacts.org/topics/cholesterol/

Please follow and like us: