Cea mai mare parte a apei imbuteliate este contaminata cu materiale plastice

bottle, mineral water, glass-2032980.jpg

Plasticul a devenit o comoditate incredibil de dăunătoare, care amenință acum atât mediul înconjurător, cât și sănătatea umană, pe mai multe cai. Există problema materialelor plastice în vrac, în gropile noastre de gunoi, plastic care va rămâne pe termen nelimitat, deoarece majoritatea plasticului nu este biodegradabil, și microplasticele – bucățile microscopice de plastic degradabil, care acum sufocă căile navigabile de pe tot globul și contaminează apa potabilă și ecosistemul maritim.

În plus, există substanțele chimice utilizate în producția de plastic, multe dintre ele avand o  activitate de imitare a hormonilor, amenințănd astfel sănătatea animală și umană, inclusiv sănătatea reproductivă. In mod îngrijorător, testele recente dezvăluie că cea mai mare parte a apei îmbuteliate conține poluanti cu microplastic – contaminarea care se crede că provine din procesul de fabricație al sticlelor și capacelor.

După cum se arată în videoclipul prezentat în 2018, o investigație CBC Marketplace a apei îmbuteliate a găsit contaminarea cu plastic, inclusiv raion și polietilenă, în 30 din 50 de sticle de apă testate. Plastic a fost găsit chiar și în apă îmbuteliată care a fost vândută într-un recipient de sticlă.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York au testat, de asemenea, 259 de sticle ,de la 11 mărci populare de apă îmbuteliată, pentru prezența plasticului microscopic in numele “Orb Media”, o organizație de jurnalism nonprofit. Printre mărci se numără Aquafina, Nestle Pure Life, Evian, Dasani și San Pellegrino. În medie, apa îmbuteliată testată conținea 325 bucăți de microplastic pe litru,  puțin peste 10 dintre acele piese aveau o dimensiune de cel puțin 100 de microni, restul erau mai mici.

Cele mai multe dintre aceste bucăți de plastic sunt atât de mici încât sunt invizibile cu ochiul liber. Pentru a le dezvălui, cercetătorii au folosit un colorant special care se leagă de plastic, combinat cu laser infraroșu și lumină albastră. Folosind ochelari de culoare portocalie, puteți vedea particulele luminoase ca stelele pe cerul nopții atunci când proba de apă este privită la microscop.

Testele arată că apa îmbuteliată conține aproape de două ori mai multe particule de microplastic pe litru decât apa de la robinet. Se crede că aceasta contaminare provine din procesul de fabricație al sticlelor și al capacelor

Doar 17 din 259 de sticle s-au dovedit a fi lipsite de particule de microplastic și nici una dintre mărci nu a fost testată în mod constant fără contaminanți din plastic. Cel mai grav infractor a fost Nestlé Pure Life, cea mai contaminată probă, care conținea 10.390 de particule pe litru.

Ca răspuns la aceste constatări, Organizația Mondială a Sănătății a promis să lanseze o evaluare a siguranței pentru a analiza potențialele riscuri pentru sănătate pe termen scurt și lung al consumului de microplastic în apă.

Un raport al Biroului pentru Știință al Guvernului Regatului Unit a avertizat că resturile de plastic care se împrăștie in oceanele lumii – dintre care 70% nu sunt biodegradabile – se vor tripla până în 2025, dacă nu se iau măsuri radicale pentru a reduce poluarea.

Sursa: mercola.com

Please follow and like us:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *