Ce Stim Despre Mitocondrii

cell, mitochondria, biology-6474673.jpg

În termeni simpli, mitocondriile sunt puterea celulelor noastre, iar acestea produc aproximativ 90% din energia generată în corp.

Tot ceea ce se întâmplă în corpul nostru, fiecare contracție și relaxare musculară, cascadă biochimică, regenerare celulară, detoxifiere, și așa mai departe, necesită energie.

Radicalii liberi formați la nivelul mitocondriilor sunt de obicei extrem de dăunători, motiv pentru care trebuie să îi minimizați. Două dintre cele mai eficiente moduri de a face acest lucru sunt exercițiile fizice și restricția calorică (post).

Mitocondriile acționează și ca un fel de coordonator pentru apoptoză sau moartea celulară programată – un proces important, care asigură moartea celulelor care funcționează defectuos, si care altfel s-ar putea transforma în cancer.

După cum am menționat, aproximativ 90% din energia produsă în celulele noastre are loc în mitocondrii, cu o mică parte din aceasta având loc în afara mitocondriilor. Procesul energetic începe în citosol (compartimentul fluid al celulei), într-un proces numit glicoliză.

Odată ce acest proces este încheiat, produșii finali ai glicolizei intră apoi în mitocondrii și participă la următoarea fază a producției de energie, care se numește ciclul acidului tricarboxilic (TCA), mai bine cunoscut sub numele de ciclul Krebs.

Din acel ciclu Krebs provin și alte molecule de energie care apoi sunt alimentate în ultima parte a procesului de producere a energiei – lanțul de transport de electroni. Aici lucrurile pot începe să meargă prost, ducând la mitocondrii disfuncționale.  Caloriile consumate sunt transformate în electroni care apoi intră în complexul I sau complexul II al lanțului de transport de electroni. Aceste două complexe transporta electroni  coenzimei Q10 și apoi continua  până ajung la complexul IV.

Mecanisme de reparare nucleară versus mitocondrială

Este important să înțelegem că radicalii liberi nu sunt universal toxici. Ai nevoie de unii dintre ei, iar acestia servesc roluri utile și benefice cu funcții importante de semnalizare. Acestea fiind spuse, majoritatea radicalilor supe-roxid formați la nivelul mitocondriilor sunt dăunători, motiv pentru care trebuie să îi minimizați.

Deteriorările celulare au loc în mod esențial non-stop, iar corpul nostru are mecanisme de reparare încorporate pentru a repara în mod continuu această daune. După cum am menționat, în comparație cu ADN-ul din nucleul celulei tale, ADN-ul din mitocondrii este mult mai susceptibil la deteriorare.

ADN-ul nuclear este protejat de proteine elaborate numite histone, care formează un scut în jurul ADN-ului. ADN-ul mitocondrial nu are aceste proteine protectoare. ADN-ul nuclear are, de asemenea, ramuri masive de ADN, care nu codifică neapărat proteine, denumite în mod obișnuit ADN nedorit (Junk DNA) (deși acum începem să realizăm că și ele îndeplinesc funcții importante, doar ca nu le-am identificat încă). În mitocondrii, pe de altă parte, ADN-ul este foarte compact și nu există ADN nedorit.

În cele din urmă, ADN-ul din nucleul celulei are mecanisme de reparare elaborate și foarte eficiente, în timp ce ADN-ul mitocondrial nu are mecanisme de reparare foarte bune. Deci, pentru a vă proteja ADN-ul mitocondrial, este important să minimizați generarea de radicali liberi în lanțul de transport de electroni.

După cum a explicat docltorul Lee Know: „De fiecare dată când avem daune sau radicali liberi  generați depășesc capacitatea mecanismelor de reparare, veți provoca daune ireversibile.  Scopul  este să opriți [daunele]”.

Please follow and like us:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *